/ ThinkStock/Getty Images

Над десет са получените сигнали в оперативната дежурна част в ОД на МВР и Районно управление Шумен от граждани, които съобщават за опити за телефонни измами, съобщиха от пресцентъра на полицията.

В повечето обаждания гражданите съобщават, че непознати са се представили за служители на Криминална полиция и провеждат акция за залавяне на измамници. Настояват хората да им съдействат и да изпълняват инструкциите им. Другите сигнали са получени лично от "комисар Костов”, който се представя за дежурен полицай  в полицейско управление.

Той също настоявал хората да съдействат в операция  за залавяне на телефонни измамници. За да звучи убедително настоява хората да звъннат на телефон 9112 или 9166, за да се уверят, че говорят с полицаи. Идеята е, без да се прекъсва връзката хората да осъществят обаждане и да говорят с "полицая".. В един от случаите са отправили заплахи към човека, който разбрал, че става дума за измама.

5 млн. лева са спечелили телефонните измамници от началото на годината

От полицията призовават отново хората да не предоставят по никакъв начин свои лични данни, да не съобщават къде живеят и да не хвърлят пари през тераси, прозорци , да не оставят парични суми в торбички на посочени от измамниците места. Полицията няма практика да търси съдействие от хората по телефона и да настоява да се предоставят, по какъвто и да е повод парични суми.

Телефонът, на който хората могат да потърсят съдействие при нужда, е 112.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.