/ Дарик, архив
Задържаха помагачи за телефонна измама във Велики Преслав.

Жена от Велики Преслав стана поредната жертва на телефонни измамници

83-годишен местен жител бил измамен по телефона, след като бил вкаран в обръщение добре познатият сценарий „акция на полицията за залавяне на телефонни измамници“.

Старецът събрал в торбичка всичките си пари - 5560 лева, и ги хвърлил през терасата на жилището си, за да „помогне на полицията да задържи измамници“.
 
Малко след това установил, че е станал жертва на самите тях.

Задържаха куриер на телефонни измамници в Попово

До „мулетата“ криминалистите стигнали след извършени множество оперативни и процесуално- следствени действия. Веднага след получаване на сигнала са разпитани съседи на възрастния мъж. Един от тях разказал, че забелязал  автомобил с добричка регистрация по същото време, което било фиксирано като час на измамата. Прегледани са записи от охранителни камери в града и бил установен автомобилът - "Фолксваген Голф“.
 
Издирени са двамата мъже, които се придвижвали с него. Единият от тях бил на 27 години от Върбица, а другият - на 28 години от търговищкото село Преселец.

За спецакция: Баба даде пари на измамници

По време на разпитите признали, че са взели пари на същата дата от Велики Преслав. Там ги пратил „бай Митко“. Свързал се с мъжа от Върбица, след като видял, че има обява в сайт за продажба на кола. Предложил му да поработи за него и да изкара пари, докато я продаде. Мъжът обаче не притежавал свидетелство за управление. След като станало ясно, че „работата“ е свързана с пътуване, помолил за съдействие приятеля си от село Приселец. 
 
Първата поръчка дошла в средата на ноември. Тогава отишли с автомобила във Велики Преслав и по указанията на „бай Митко“ стигнали до адрес в старата столица, от който взели торбичка с пари. В нея имало 5560 лева. „Шефът“ им казал да си заделят 450 лева, а останалите да оставят зад автобусна спирка до река Бели Лом по пътя Разград- Русе.

Ало измамниците атакуват

На 30 ноември двамата са задържани за срок до 24 часа. С постановление на прокурор от Велики Преслав им е наложено задържане за срок до 72 часа. Работата по документиране на престъплението продължава. Изяснява се съпричастността им и към други измами на територията на областта.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари