/ netinfo
Криминалисти от полицейското управление в Шумен задържаха 34-годишен шуменец минути след като получил пари от извършена измама по телефона.  

Баба даде пари и злато на телефонни измамници

ОДМВР-Шумен
netinfo


Измамата била по използван през последните месеци сценарий - обаждане на стационарен телефон от непознат, който отправя заплахи ако не бъде предадена определена парична сума и второ обаждане, пак от непознат, който се представя за полицай и търси съдействие от граждани за залавяне на телефонни измамници.

Жертва този път била 68-годишна жена от Шумен. С идеята, че помага на полицията да задържат група от измамници, шуменката изпълнила указанията на „полицая“.

Мулето е задържано с пари на жертва
netinfo


Опаковала всички налични парични средства във фолио, поставила ги в торбички и ги хвърлила през терасата на 8 етаж на жилищен блок. Веднага след това се скрила в банята, пак според инструкциите, за да не пострада ако има престрелка по време на задържане на групата.

Схема: Мним полицай обира старци при домашни посещения

ОДМВР-Шумен
netinfo


За късмет на 68-годишната жена в този момент пред блока й били криминалисти, които от известно време влезли в дирите на „мулето“. Мъж на 34 г. от Шумен бил задържан на място веднага след като взел пакета с парите - 1960 лева и 870 евро. Задържан е а срок до 24 часа.

80-годишна баба даде 45 000 лв. на телефонни измамници

Работата по документиране на престъплението продължава под надзор на прокурор. Изяснено било, че мъжът е съпричастен като помагач на още няколко телефонни измами , извършени на територията на града. При последните случаи, по които се работи, щетите от измамите са на стойност около 110 000 лева.  

ОДМВР-Шумен
netinfo


През първите шест месеца на 2018 година са регистрирани 22 телефонни измами, 21 от които по схемата „оказване на съдействие на полицията за задържане на измамнци“ и 1 по повод заплащане на капаро за агрегати. От хората са отнети 205 000 лева. По седем от случаите има привлечени обвиняеми лица. 20 от измамите са извършени в град Шумен, 2 в град Нови пазар.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.