/ iStock/Getty Images
Криминалисти от Шумен пресякоха схема за разкомплектоване на противозаконно отнети автомобили, съобщиха от полицията.

Работата по случая започнала в началото на годината след придобита оперативна информация, че в имот в шуменско село се разглобяват автомобили.

В рамките на разследването криминалистите влезли в дирите на двама мъже - на 32 и 36 години, а в дните между 24 и 26 май било предприето претърсване на три адреса - два от тях в Шумен и обитавани от 36-годишния шуменец и един - в село от областта, обитаван от 32-годишния.

Иззеха части от коли със заличени номера от склад в Перник

Претърсване е извършено и на автомобил, собственост на 36-годишния мъж. Намерени и иззети са множество авточасти, вещи и аксесоари от различни марки и модели автомобили.

Предполага, че те са от противозаконно отнети Мерцедес „Ц200“ с търговищка регистрация, два буса Мерцедес „Спринтер“ с добричка и софийска регистрации, Мерцедес с пловдивска табела, Фолксваген „Крафтер“ и Мерцедес „МЛ“ с чужди регистрационни табели.

Според първоначалната информация превозните средства са били разкомплектовани от двамата през периода декември 2021 година - май 2022 г., за което те са получавали различни парични суми. 

След задържането им за срок до 24 часа, двамата мъже са разпитани пред съдия и те са направили самопризнания, като са им повдигнати обвинения.

Работата по документиране на престъплението продължава под ръководството на прокуратурата и са уведомени областните дирекции, на територията на които са били извършени противозаконните отнемания с оглед планиране и провеждане на процесуално-следствени действия.