Работещите шуменки печелят по-малко от мъжете
Работещите шуменки печелят по-малко от мъжете / Dariknews

Средната възраст на шуменки е около 42 години, а броят им е най-голям (над 7200) в диапазона от 20 до 24 - годишна възраст. През 1946 г. едва 17.1 % от жените в областта   живеят в градовете, а днес делът на „гражданките" е нараснал над три и половина пъти. Демографските данни за област Шумен сочат, че от 1965 г. насам жените преобладават. Днес на сто жени се падат 94 мъже - съобщават от Бюрото по статистика в Шумен.

За шуменките Менделсон звучи най-често във възрастта  между 22 и 26  години. Обикновено избраникът е по-възрастен, но зачестяват браковете, в които жените се задомяват за по-млади от тях мъже и тези, при които женихът е чужденец.

Средностатистическата жителка на нашия регион ражда на 24.8 години, при 25.4 за страната. Годишно стотина момичета имат рожби, преди да са навършили пълнолетие.

В областта над 200 са доживелите до 90 г. и нагоре, докато мъжете на тази възраст са два пъти по-малко. Смъртността  при нежния пол е с над 2 пункта по- ниска от тази при мъжките им половинки, но е по-висока от средната женска смъртност за страната.

Въпреки че се радват на по-продължителен живот, здравето на жените  у нас  е по-влошено и те са по- неудовлетворени в това отношение. В сравнение с мъжете, те страдат по-често от диабет, хипертония, злокачествени заболявания, алергии и артрит, но  язви и инфаркти ги спохождат по-рядко. Повече ги морят и безпокойството, тревогата и хроничната депресия. 

По актуални данни, заетите жени в област Шумен на възраст между 15 и 64 години са малко над 27 хиляди. Заетостта  при тях е с близо 12 пункта по-ниска от тази при мъжете в същата възрастова категория.

Дамското присъствие в социално - икономическия живот на област Шумен е значимо. Цели отрасли и дейности са в голяма степен феминизирани. Към края на 2009 г. жените преобладават в редица дейности, като търговия, хотелиерство и ресторантьорство, държавно управление и други. Те са над 79 % от заетите в шуменското образование и над 82 % от тези в хуманното здравеопазване и социалните дейности.

Дамите  преобладават, както в областната управа, така и в структурите на местната изпълнителна власт. През м.г. в общинските администрации на  Каспичан. Смядово, Шумен и Нови пазар те съставляват между 64 и 79 на сто от персонала. Жените са по-слабо представени  в местната законодателна  власт.

Както преди години, така и днес, средното възнаграждение при жените е по - ниско. За последното тримесечие на м.г.  разликата в заплащането за нашия регион е от 74 лева.

Жените  в по-малка степен са склонни да работят извън населеното място, в което живеят. Но отсъствието на подходяща работа в малките селища (особено в селата) и желанието /необходимостта да работят ги принуждават все по-често да понасят допълнителни натоварвания, свързани с ежедневното пътуване, извън местоживеенето. Специалистите - демографи считат, че регулярните трудови пътувания могат да имат негативни последици върху реализацията на жената, като майка.

Шуменската  престъпност е „мъжка". В графата „нежен пол" попадат под 6 на сто от осъдените през последните години лица, като най-често извършваните от тях наказуеми деяния са  кражби и джебчийство. Всяка трета осъдена жена е във възрастта между 30 и 39 години.