Янков: Социалните служби в областа бяха водещи в страната под мое ръководство
Янков: Социалните служби в областа бяха водещи в страната под мое ръководство / Невена Николова

„Под мое ръководство социалните служби в областта бяха на едно от водещите места в страната", това заяви по време на пресконференция по-рано днес Драгомир Янков, който беше уволнен от поста директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане". Пред журналисти той направи отчет за дейността на дирекцията през последните 2 години, когато той я оглавяваше. По думите му, дирекцията е успяла да дисциплинира доставчиците на социални услуги, подобрени са били и условията в различните специализирани институции. През последните две години се е увеличил броя на осиновяванията, като няма нито едно разсиновяване. „Областта е водеща и по реинтерграция на деца в биологичните семейства", каза още Янков.

„Социалните услуги в областта се развиват много добре", категоричен е той. Янков даде пример с това, че е бил закрит дома в Каспичан и децата от там са били постепенно изведени - осиновени, върнати на билогоичните семейства, настанени при приемни семейства и т.н. На мястото на този дом е бил разкрит Център от семеен тип. Намалял е и броят на настанените деца в домовете във Велики Преслав и Васил Друмево. Янков прогнозира, че до края на тази година ще бъде закрит и Дома за медико-социални грижи за деца в Шумен. „Целта е на децата да бъде предложена по-добра алтернатива, отглеждане в семейна среда. Надявам се, че до края на тази година деца, в домовете в област Шумен, няма да останат", обясни още той.

През последните години са намалели помощите и се е увеличила събираемостта на неправомерно раздавани такива, отчете още Янков. Само през 2011 година са върнати над 65 000 лв. неправомерно раздадени помощи.

Припомням, че Драгомир Янков беше дисциплинарно уволнен на 13 юни. Той е категоричен, че ще оспорва уволнението, чрез Административния съд, все още обаче не е внесъл жалба.

„Ако е имало злоупотреби аз съм ги установявал и съм ги препращал към Агенцията за да се търси наказателна отговорност. Не се срамувам и не се притеснявам от нищо, което съм свършил през последните две години като директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане"-Шумен.