Протестират всички общопрактикуващи лекари в Търговищка област
Протестират всички общопрактикуващи лекари в Търговищка област / Борислав Курдов

Всички 50 общопрактикуващи лекари в област Търговище излязоха днес на протест срещу готвените промени. Това потвърди председателят на местното Сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Светослав Стефанов.

„На първо място искаме да бъде възстановено договорното начало. Промените, които се предлагат, да бъдат договаряни - така както е по Закон. А не да бъдат прекарвани през наредби, които не подлежат на договаряне. Искаме още да бъде въведена електронна здравна карта, електронно досие на пациента, електронни рецепти - така както е било постигнато споразумение по време на преговорите. Против сме срещу пръстовия идентификатор", заяви д-р Стефанов и изреди още от исканията на джипитата.

В Търговище и Попово протеста е за през целия ден, като са осигурени по два дежурни кабинета за пациентите - един за деца и един за възрастни. В Омуртаг протестът ще бъде едночасов - от 9.30 до 10.30 часа. В Антово медиците протестират символично, а в Опака няма да има протестни действия.

За петък в протестите се очаква да се включат и лекари, сестри и персонал от Многопрофилната болница за активно лечение в Търговище.