Протест на работници от Пътища, общината обещава да разплати до дни част от дължимото
Протест на работници от Пътища, общината обещава да разплати до дни част от дължимото / netinfo

Повече от 50 работници от пътностроителната фирма „Пътища" протестираха тази сутрин пред сградата на община Шумен. Протестът бе заради забавените плащания от страна на местната администрация към фирмата, поради което служителите й вече втора година не получават в пълен размер месечните си заплати.

По думите на протестиращите от две години те не са получавали пълните си възнаграждения. „Искаме общината да си разплати задълженията към фирмата, за да може и ние да си получим заплатите, не питайте как се живее със 100 лв. на месец. Общината се захранва най-вече от данъци и такси, кажете като нямам заплата как да си платя данъците и таксите, ще продължим с протестите докато не си оправим взаимоотношенията", коментираха работниците.

Управителят на фирмата инж. Георги Григоров се срещна с кмета Красимир Костов, след което заяви, че до няколко дни ще бъдат преведени плащанията по програмата за рехабилитация на уличната мрежа. „Пътища" бе една от фирмите, които изпълнява тази поръчка. Инж. Григоров обясни още, че общата дължима сума е около 900 000 ле., а сега ще бъдат разплатени около 350 000 лв., което макар и временно ще стабилизира състоянието на фирмата. По думите му, с тези пари ще бъдат изплатени голяма част от дължимите заплати към работниците, но за да остане фирмата в работоспособно състояние част от парите ще бъдат за разплащане към доставчици и закупуване на материали. Инж. Григоров посочи, че към момента не възнамерява да съди общината, защото един такъв процес ще се проточи поне година, а това допълнително ще забави плащанията.

„Предвид конкретната претенция, концентрирахме усилията си в това още до обяд да приключи оформянето на строителни книжа и удостоверяване на извършената работа, и ще се постараем да преведем междинно плащане по програмата за уличната мрежа, за да може господин Григоров и ръководството на „Пътища" да платят работна заплата - сега преди празниците", подчерта градоначалникът Красимир Костов пред журналисти. По думите му, забавянето на плащанията към фирмата по „ромската програма" се дължи на това, че вече близо четири години регионалното министерство не се е разплатило с общината. Местната администрация чака и пари по програмата за рехабилитация на централната градска част. Причина за забавянето е и липсата на продажби на общински имоти, със средствата от които кемтският екип планираше да се разплати с фирмата. "Ситуацията не е лека, но се надявам с общи усилия да търсим пътища за преодоляване на тези трудности", каза още Красимир Костов.