Променят правилника на Фонд Култура
Променят правилника на Фонд Култура / Дарик-Шумен

Промяна в правилника за дейността на общинския фонд „Култура" приеха днес членовете на културна комисия към местния парламент. „Промените се налагат, поради факта, че Устройственият правилник на фонда е от 2000 г. и някои от точките в него реално не се прилагат", обясни зам.-кметът по култура и образование Живка Тонева. По време на заседанието стана ясно, че мандатът на настоящия Управителен съвет на фонда изтича през тази година и новия УС ще работи с новите правила.

Независимият общински съветник Юри Проданов заяви, че по време на утрешната сесия ще предложи в УС на фонд „Култура', който е от 11 души, най-много 5 да са представители на културни институции, които са на издръжка от общинския бюджет.

Зам.-кметът по образование и кутура Живка Тонева каза, че администрацията е отправила подобно предложение към УС, но то не е било прието. Най-вероятния мотив за това, според Тонева е желанието на някои от членовете на УС да запазят позициите си в ръководството на Фонда.

По време на заседанието бе разгледана и докладната записка с предложение със званието „Почетен гражданин на Шумен" да бъде удостоен Александър Руменов Димитров. Той е дългогодишен състезател по безмоторно летене и майстор на спорта.

Членовете на комисията не приеха предложението, като трима гласуваха „въздържал се", а един „против". Друго от решенията на комисията бе със званието „Сребърна значка на Шумен" да бъде награден Величко Великов - сценарист и автор на около 50 филма.