Проф. Николай Овчаров започва най-мащабните разкопки край Търговище
Проф. Николай Овчаров започва най-мащабните разкопки край Търговище / Борислав Курдов
Проф. Николай Овчаров започва най-мащабните разкопки край Търговище
73941
Проф. Николай Овчаров започва най-мащабните разкопки край Търговище
  • Проф. Николай Овчаров започва най-мащабните разкопки край Търговище

170 000 лева бяха събрани за започването на най-мащабните археологически разкопки на крепостта Мисионис край Търговище. Това обяви археологът проф. Николай Овчаров. Проучванията тук през 1962 година започва неговият баща, покойният проф. Димитър Овчаров, който е и основоположник на музейното дело в Търговище. По-късно през годините археологически проучвания на Мисионис правят проф Казимир Попконстантинов и археологът от Регионалния искорически музей в Търговище Ангел Конаклиев.
Според проф. Николай Овчаров през 3-5 век Мисионис е била крепостта, която бранела пътя към старопрестолния Търновград. Животът в древния град е бил описан от прочутия арабски географ Мохамед Ал-Идриси. „Мисионис е голям античен център, а после и важен средновековен град, който вероятно е оказал сериозна съпротива на османското нашествие през ХIV век. Тогава се е казвал Косова или Косово", разказва археологът.
Успоредно с археологическите разкопки, тук започна и консервацията на разкритата преди време Базилика № 3, която се намира извън крепостта Мисионис. Тя е с внушителна архитектура - близо 36 метра дължина, със запазена част от центрона, част от патриаршеският трон и голяма част от керамичния под.
Парите за дейностите в и около Мисионис са главно от публично-инвестиционната програма на община Търговище - близо 100 000 лева. Други 30 000 лева местната администрация е заделила от местния бюджет. Министерството на културата също отпусна 30 000 лева за провеждането на археологическите разкопки. Интересен факт, че тук вече се появиха и дарители, които са дали общо 10 000 лева за дейностите.
„Мисионис се превръща в емблема, в знаков обект за Търговище. Ще направим всичко необходимо дейностите по разкриването на историята на крепостта и за вбъдеще", каза кметът на града д-р Красимир Мирев.

Повече за историята на крепостта - чуйте в приложения аудиофайл

Проф Николай Овчаров започва наймащабните разкопки край Търговище
netinfo