Продълажват разкопките на Стария Преслав, очаква се финансиране на уникален проект
Продълажват разкопките на Стария Преслав, очаква се финансиране на уникален проект / Дарик-Шумен

До края на месец септември ще стане ясно дали ще бъде одобрен за финансиране проектът „Векът на цар Симеон оживява". Ако бъдат отпуснати средства ще бъде изграден уникален макет, в мащаб 10:1 на най-важните сгради от старопрестолният Преслав. Той ще се намира близо до музея на старата столица.

В момента в разкопките на преславските старини участват 140 души. „Това са най-масовите разкопки от много години", коментира проф. Маргарита Ваклинова. Тя заедно с проф. Николай Овчаров и кмета на Велики Преслав Димо Бодуров обясниха, че апелират за реална оценка на проекта. Той е на обща стойност 7 100 000 лв., от които 1 000 000 лв. ще бъдат съфинансиране от община В. Преслав. Администрацията е кандидатствала пред Оперативна програма „Регионално развитие" по мярка „Развитие на туризма", по която финансиране очакват още 27 проекта.

Разкопките през този сезон ще продължат до 6 октомври. До момента трите групи археолози са открили уникална за времето си водопроводна мрежа. „Само няколко града в Испания и Константинопол" са имали такава канализация през IX - X век", обясни проф. Овчаров. Археолозите са намерили и една сребърна монета, част от голямото сребърно съкровище открито преди 2 години.

Продълажват разкопките на Стария Преслав, очаква се финансиране на уникален проект
netinfo