Преподаватели от седем европейски страни ще участват в обмен на опит в Шумен
Преподаватели от седем европейски страни ще участват в обмен на опит в Шумен / netinfo

Представители на културни институти и учебни заведения от седем европейски страни ще участват в международен педагогически форум в Шумен. В продължение на една седмица - от 7 до 12 март те ще обменят опит по проекта „Куклена мисия - детство без граници". Гостите ще посетят детските градини "Латинка" и "Изворче", които са партньори по проекта.

Проектът е двугодишен. Той стартира през 2014 г. и завършва през месец август тази година. В него са включени детски градини и училища от седем европейски страни: Литва (координатор по проекта), Холандия, Република Македония, Италия, България - детските градини „Латинка" и „Изворче" от Шумен, Испания, Румъния и Португалия.

Направлението, в което участниците ще обменят опит в Шумен, е свързано с различните изкуства. Шуменските детските градини "Латинка" и "Изворче" имат натрупан голям опит в тази област. Те са победители в национални изложби и в международни състезания. Гостите ще се запознаят с българската образователна система, с дейността на шуменските детски градини, ще работят с децата в групите съвместно с педагозите от двете детски градини по темата „Изкуства". На 9 март ще присъстват на Международния детски театрален фестивал „Братя Грим" и ще се включат в Международния учителски форум „Насърчаване на креативността у децата в програмите „Еразъм плюс" и „Учене през целия живот".

В културната програма през седмицата е предвидено посещение на историческите забележителности в Шумен и областта.