Председатели на общински структури на ДПС поискаха оставката на областния лидер в Шумен
Председатели на общински структури на ДПС поискаха оставката на областния лидер в Шумен / Дарик-Шумен

Председатели на общински структури на ДПС в Шуменско поискаха оставката на областния лидер Айсел Руфат. По време на пресконференция по-рано днес председателите на общинските структури в Шумен - Азиз Садула, Велики Преслав - Мустаджан Шабан, Хитрино - Мустафа Ахмед, Върбица - Кадир Хасан и Смядово - Фатме Хюсеин представиха нарочна декларация, в която заявяват, че докато Айсел Руфат не подаде оставка те няма да участват в заседанията на Областни съвет на Движението. Декларацията е подкрепена от общинската структура в Каспичан и кметове на общини, избрани от ДПС, сред които Нуридин Исмаил и Мердим Байрян, подписите си са сложили общо 15 от 33 членове на областния съвет.

Причина за поисканата оставка е неспазване на решения на областния съвет на ДПС от страна на Айсел Руфат. По време на националната конференция на партията в края на миналата седмица Руфат еднолично е посочила предложения за членове на централния съвет и е подкрепила един от кандидатите за председател на ДПС. Областният съвет е гласувал предложени за членове на централния съвет, най-висшия партиен орган, да бъдат издигнати Бейзад Яхя, Азиз Садула и Мустаджан Шабан. По време на конференцията Руфат е предложила вместо Азиз и Шабан в централния съвет да попаднат Турхан Каракаш и Сунай Съдък. По време на гласуването за председател на партията Руфат е подкрепила един от кандидатите, без да се знае кой, като този вот също не е съгласуван с областния съвет.

„Не е редно на най-висшия форум, какъвто е националната конференция, лицата които трябва да представляват област Шумен да бъдат по такъв начин подменени и то с лица, които са показали ,че не са лоялни към ДПС", заяви Мустаджан Шабан.

Участниците в днешната пресконференция заявиха, че не са водени разговори с Айсел Руфат след приключване на националната конференция. Те подчертаха, че подкрепят новоизбрания лидер на ДПС Мустафа Каардайъ, но по време на конференцията Шуменската организация не е била посочена сред тези, които го подкрепят.

Декларацията е адресирана до председателя на ДПС и всички висши партийни органи.

„Искаме насрочване на областна конференция или временно назначаване на някой, който наистина ще може да представлява ДПС-Шумен и всички симпатизанти и членове на ДПС в област Шумен по адекватен начин", подчерта още Шабан.

„За да бъде обединена организацията трябва да има правила, ако не се спазват те и някой ако иска еднолично да управлява, това няма да стане. Искаме процедурите да се спазват. Не сме от вчера в ДПС, искаме да бъдем в ДПС, да работим за тази кауза, но по ясни правила", допълни Мустафа Ахмед.

Азиз Садула обясни, че за да се проведе заседание на областния съвет на ДПС в Шумен е нужно присъствието на поне 22 от членовете, а декларацията е подкрепена от 15 от тях. Всички те са категорични, че няма да вземат участие в областен съвет, докато Руфат не подаде оставка.