Повишиха таксата за детските градини и ясли
Повишиха таксата за детските градини и ясли / netinfo
Допълнения и изменения в наредбата за определяне и администриране на местните данъци и такси прие шуменския общински съвет на заседание днес. Бурни дебати предизвика предложеното от общинска администрация увеличение на таксата за детските градини и ясли. В залата бе направено предложение този вид такса да бъде увеличена с 5 , а не с 10 лв., както бе предложила администрацията. Част от съветниците предложиха таксата да е 45 лв., вместо предлаганите 50 лв., за седмичните детски градини и ясли и 35 лв. за целодневните, вместо предлаганите 40 лв.

Зам.-кметът по бюджет и финанси Александър Генчeв заяви, че предвид инфлационните промени в страната, предложеното с 10 лв. увеличение от администрацията е нормално. Той допълни, че по този начин ще се повиши качеството на услугата, а децата в детските заведения ще се хранят по-добре, тъй като дневния оклад ще се повиши от 1,20 лв. на 1,50 лв. В крайна сметка с 23 гласа „за”, 5 „против” и 10 „въздържал се”, местните парламентаристи решиха таксата за целодневните детски градини и ясли да е 40 лв., а за седмични – 50 лв.

Общинските съветници решиха още да бъдат завишени и техническите такси в община Шумен. Предложението бе направено от членовете на комисията по селско стопанство и екология. За издаване на скица за недвижим имот в населени места без одобрена кадастрална карта таксата да е 12 лв., вместо предложената от администрацията - 10 лв. За издаване на скица за имот в населени места с одобрена кадастрална карта вместо 4-5 лв и за населени места без кадастрална карта -10 лв., вместо 8,50лв.

По предложение на съветника Петър Атанасов бе прието и завишение на таксата за кариерни добиви, която за 1 куб. м. ще е 0,30 лв., вместо 0,18 лв.