Областният управител Митко Стайков се срещна със собственици на зеленчукови градини
Областният управител Митко Стайков се срещна със собственици на зеленчукови градини / Борислав Курдов
Областният управител Митко Стайков заяви: „Проблемът е тежък, но ще търсим начин да го решим“
Вилна зона Търговище без вода
94233
Вилна зона Търговище без вода
  • Вилна зона Търговище без вода
Живеещи във вилната зона в местността „Борово око” край Търговище вече близо 50 дни са без поливна вода. С опасението, че в най-скоро време безводието ще унищожи зеленчуковите им градини, те поискаха незабавна среща с областния управител на Търговище Митко Стайков.
По време на срещата днес стана ясно, че причина за безводието е авариралата на две места водопроводна мрежа, която довежда водата от язовир „Поляница” през село Разбойна до вилната зона.
„Към момента водопреносната мрежа не би могла да се оправи, тъй като на две места има големи аварии, които са толкова големи, че ако пуснем вода от язовир „Поляница” може да застрашим както хората, така и вилите там. Тъй като водата ще дойде с голяма сила, тя ще бъде неконтролируема и има вероятност да бъде залята вилната зона”, каза Стайков. Той успокои хората от вилната зона, че наблизо има изоставена шахта, собственост на „Напоителни системи”. Областният управител вече е възложил на началника на местния клон на дружеството Светослав Славов да бъде изчислено каква сума ще е необходима за тръби и други компоненти, което да позволи водата да стигне до напоителния канал във вилната зона.
В срещата с областния управител 22-ма от собствениците на вили увериха, че редовно заплащат задълженията си към напоителното дружество и увериха, че и за вбъдеще ще го правят с единственото желание да имат вода, с която да напояват градините си.
„Проблемът е тежък, но ще търсим начин да го решим“, обеща пред тях областният управител Митко Стайков.