Почина почетният гражданин на Шумен Александър Русев
Почина почетният гражданин на Шумен Александър Русев / netinfo

Почетният гражданин на град Шумен Александър Русев Димитров ни напусна на 81 години на 8 март. Той бе един от основателите на Аероклуб - Шумен, заслужил майстор на спорта, с принос в развитието на безмоторното летене и обучението на безмоторни и моторни летци.

Александър Русев бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Шумен" през 2009 г. по предложение на кмета Красимир Костов и решение на Общинския съвет.

Александър Русев е роден на 5 декември 1933 г. в село Преселка, Община Нови пазар. През 1951 г. завършва Централна школа за инструктори по безмоторно летене в село Мусачево и е назначен за инструктор в шуменския аероклуб. В следващите години за високи постижения са му присъдени званията „майстор" и „заслужил майстор" на спорта по безмоторно летене. През 1965 г. става моторен летец и работи в селскостопанската авиация като командир на самолет и авиозвено. Носител е на „Златна значка за безаварийна работа".

Многобройни са участията му в световни първенства, а последния си
полет извършва през 1995 г. в САЩ. През дългогодишната си състезателна дейност по безмоторно летене Александър Русев става носител на 15 златни, 12 сребърни и 5 бронзови медала, на него принадлежат и 8 републикански рекорда.

През всичките си години на активна авиационна дейност той е обучил и възпитал много безмоторни и моторни летци.