По-малка заплата иска кметът на Търговище
По-малка заплата иска кметът на Търговище / Борислав Курдов

Трудовото възнаграждение на кмета на община Търговище да бъде намалено - за това настоява самият градоначалник д-р Дарин Димитров. Той е подготвил докладна, която ще внесе на следващото заседание на местния Общински съвет.

Общинските съветници в края на ноември приеха решение с което утвърдиха нови заплати за кмета на община Търговище и за кметовете по селата. Съответно за д-р Димитров увеличението е с 400 лева до 2600 лева, а за кметовете на населени места увеличение със 100 лева или заплати от 660 до 725 лева, според броя на жителите.

В докладната д-р Димитров обяснява, че увеличението на трудовите възнаграждения възлиза на 87 000 лева годишно - пари, които не са предвидени в местния бюджет както за тази изтичаща календарна година, така и за следващата. Освен това според кмета при вземането на това решение Общинският съвет е допуснал процедурно нарушение, гласувайки две предложения анблок, а не по реда на внасянето им.

Д-р Димитров предлага заплатата му да остане същата, каквато е получавал кметът на Търговище досега - 2200 лева, а кметовете на населени места да взимат от 560 до 625 лева на месец.

Общинският съвет в Търговище ще проведе следващото си редовно заседание на 18 декември.