Плиска с повече приходи от туристи от Мадара
Плиска с повече приходи от туристи от Мадара / Дарик-Шумен

Туристическият поток към НИАР „Плиска" и в частност към Голямата базилика се е увеличил, сочат данните за месец август. В следствие на това за първи път през последните 20 години приходите от туризъм в Плиска са изпреварили тези от традиционно най-посещавания туристически обект в региона - Мадарски конник. Това обяви на пресконференция по-рано днес Георги Майсторски, който бе директор на шуменския исторически музей през отчетения период.

Общо приходите от туристи в Плиска за месец август са в размер на 30 000 лв., от регистрирани 8 255 туристи. Броят на посетителите е с 69% повече от същия период на 2014 г. В Мадара приходите възлизат на 28 000 лв. от регистрирани близо 11 000 туристи, сумата тук е по-малка въпреки повечето посетители, тъй като посетителката такса е в по-нисък размер - с 1 лв.

Георги Майсторски поясни още, че до края на месец август общите постъпления от приходи от обектите на РИМ-Шумен са в размер на около 250 000 лв.

Като причина за по-големия туристически поток той посочи Голямата базилика и археологическите проучвания на свещения кладенец там ,които предизвикаха широк медиен и обществен интерес.