ПДСоциалдемократи няма да участват в местните избори в Разград
ПДСоциалдемократи няма да участват в местните избори в Разград / Радка Минчева

Политическо движение „Социалдемократи" няма да участва в местните избори в община Разград - обявиха днес съпредседателите на общинската структура на политическата сила.

Добрин Добрев и Георги Атанасов обясниха, че решението са взели след като местната структура на БСП отказала да се водят преговори за общо явяване на вота на левите сили, като са използвали процедурни трикове. „Искахме това, което имаме и сега - трима съветници в първите десет, един заместник-кмет и двама председатели на постоянни комисии" - обясниха Добрев и Атанасов. Те припомниха и ролята на ПД"Социалдемократи" за сформирането на мнозинство в настоящия мандат на местния парламент. В първите близо 2 години те бяха част от т.нар. „Ново мнозинство", заедно с ГЕРБ и ДПС бяха опозиция на кмета, след това сформираха „кметското мнозинство" с БСП, ДПС и „Атака".

Социалдемократите обясниха, че компромиса направили, за да има шанс Разград да е отново с кмет от лявото политическо пространство. Ако се яви още един ляв кандидат-социалдемократ, има опасност Денчо Бояджиев да не стигне до балотаж с оглед на вече издигнатите силни кандидатури - каза Атанасов.

Освен общински кмет, социалдемократите няма да издигнат и листа, както и кандидати за селски кметове, макар в момента да имат трима кметове по селата.

Беше трудно решение, но натиск не е имало - категорични бяха двамата социалдемократи. Уточниха, че в останалите общини решенията са други, в Цар Калоян и Исперих например ПД"Социалдемократи" и БСП са заедно на изборите, като кандидатът в Цар Калоян е социалдемократ.