Отново потвърдиха ареста на Райчо Стойнев от Килърите
Отново потвърдиха ареста на Райчо Стойнев от Килърите / снимка: Дарик-Шумен, архив

За пореден път Шуменският окръжен съд потвърди постоянния арест за Райчо Стойнев-Хижаря, подсъдим по делото „Килърите". Защитата му поиска изменяне на мярката в „домашен арест" с мотивите, че вече са изминали 22 месеца от задържането на Стойнев. Според адвокатът му - Димитър Марковски няма опасност Райчо да се укрие или извърши ново престъпление.

Пред магистратите бе представена и декларация от първа братовчедка на подсъдимия, която е заявила готовност да предостави жилището си в Разград на Райчо и семейството му, за да може той да е в близост до Шумен и да присъства на съдебните заседание по делото. Подсъдимият също помоли за по-лека мярка и заяви, че не е виждал първородната си дъщеря.

Прокурор Мария Георгиева определи молбата като неоснователна. По думите й, с оглед на тежките повдигнати на Райчо Стойнев обвинения за помагачество в убийство и за незаконно притежание на убийство той трябва да остане в ареста. Обвинението счита още, че има реален риск подсъдимия да се укрия или извърши ново престъпление.

Магистратите не уважиха молбата на Стойнев и защитата му и потвърдиха постоянния арест. Според съдът, с оглед на тежкия процес, продължителният период на задържането не нарушава принципите на Европейската конвенция за правата на човека.

Постановлението може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Апелативен съд-Варна.