Отбелязват с концерт 109-та годишнина от рождението на Панчо Владигеров
Отбелязват с концерт 109-та годишнина от рождението на Панчо Владигеров / netinfo
Със симфоничен концерт, който ще се проведе на 13 март от 18:30 часа в залата на общината.ще бъде отбелязана 109-та годишнина от рождението на Панчо Владигеров. Организатори са община Шумен, Държавна Филхармония-Шумен и Фондация „Панчо Владигеров”.

В програмата на концерта ще вземат участие носителите на награди от Международния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров” Шумен 2007 г. – пианистът Николай Шаламов (Русия) и цигуларката Ива Милетич (Сърбия). Те ще изпълнят Първия Концерт за пиано и оркестър на Ференц Лист и Концерт за цигулка и оркестър от Чайковски. В началото ще прозвучи и „Еврейска поема” от Панчо Владигеров, произведение посветено на неговия дядо Леон Пастернак.

В Шумен преминават детските години на композитора Панчо Владигеров, а по-късно, връщайки се всяка година в любимия си град, той създава едни от най- известните си произведения. На същата дата се отбелязват и 15 години от създаването на фондация „Панчо Владигеров”. Тя е учредена през 1993 г. с идеята да се популяризира творческото дело на композитора и да се подпомога бъдещата реализация и развитие на младите музикални таланти.