От Подолск искат сътрудничество в областта на туризма и промишлеността
От Подолск искат сътрудничество в областта на туризма и промишлеността / netinfo

„Бихме искали да акцентираме върху икономическата страна на нашето сътрудничество", това заяви на пресконференция днес зам.-кметът на побратимения на Шумен руски град Подолкс Дмитрий Мелещенко. Четиричленна делегация от Подолск е на двудневно посещение в Шумен.

По време на среща с кметът Красимир Костов са били обсъдени конкретни идеи за сътрудничество в областта на туризма, промишлеността, бизнеса и културата. По- конкретни предложения са: съвместни дейности на младежки организации от двете страни и евентуално учредяване на съвместни туристически дружества." Желаем да посетим промишлените предприятия в Шумен, за да видим къде ще намерим допирни точки", заяви Мелещенко. По думите му, в Подолск добре е развито тежкото машиностроене, химическата и металургична промишленост и именно в тези области ще се търси съвместна работа.

Зам.-кметът на Шумен по култура и образование Живка Тонева обясни, че конкретните предложения на община Шумен за съвместна дейност между побратимените градове до утре ще бъдат предоставени в писмен вид на руските гости. Предстои през есента шуменска делегация да посети Подолск и тогава да се сключат и договори в областите където може да се развиват съвместни дейности.

Руската делегация днес е провела среща с областния управител на Шумен Тодор Тодоров, предстои да бъде посетена индустриалната зона на Шумен и Регионалния исторически музей. Утре гостите ще проведат среща с ръководството на Стопанската камара и на „Индустриален парк - Шумен", ще бъде разгледана и Шуменската крепост.