Осъдиха доброволец от Камбоджа, отвлякъл и ограбил двама души
Осъдиха доброволец от Камбоджа, отвлякъл и ограбил двама души / Dariknews

Варненският апелативен съд отмени оправдателната част на присъда на Окръжния съд в Търговище и призна за виновен Светослав Сп. за отвличането и грабежа на две лица. Наказанието, което е постановено на охранителя, е 3 години „лишаване от свобода". Това съобщиха за Дарик от ВАС.  

Съдът призна вината на 37-годишния бивш доброволец от мироопазващите сили в  Камбоджа. На 21 и 22 юли 2007 година в Търговище, в съучастие с други две лица, той отвлякъл Пламен Т. и Лидия К. При условията на продължавано престъпление и отново в съучастие с другите, неустановени лица  Светослав със сила и заплахи отнел автомобила на отвлечените мъж и жена, личните им вещи, телефони и накити. Това се случило в местността "Божурина поляна" до село Стража, община Търговище.

След бруталното отвличане и грабежа Светослав и приятелите му завързали пострадалите за дърво и избягали с автомобила им. По-късно колата била открита опожарена в землището на омурташкото село Презвитер Козма. При обиска в дома на Светослав били открити боеприпаси, за които първоинстанционният съд му присъдил пробация за срок от 8 месеца.

Присъдата на Варненския апелативен съд може да бъде обжалвана пред Върховния  касационен съд в 15-дневен срок.