Организират българо-френски инвестиционен форум в Шумен
Организират българо-френски инвестиционен форум в Шумен / netinfo
Посещението на г-н Етиен дьо Понсен е знаково за Шумен, защото е в навечерието на Деня на Европа и е в годината на междукултурното сътрудничество. Това каза на пресконференция днес кметът на Шумен Красимир Костов.

Г-н дьо Понсен заяви, че по време на визитата е било обсъдено сътрудничеството между Шумен и Франция. По отношение на икономиката бих желал френските инвеститори да бъдат по-активни в Шуменска област - заяви дьо Понсен и допълни, че е дискутиран въпросът за провеждане на българо - френски инвестиционен форум в Шумен. По думите на френския посланик, България привлича вниманието на френските инвеститори, защото вече е член на ЕС. Проблемът е, че има силна конкуренция между новите страни членки и френските фирми се колебаят в коя точно страна да инвестират - каза дьо Понсен. Според него българските градове трябва да направят усилие и да се покажат в най-добрата си светлина за да привлекат инвеститорите. До момента френските инвестиии в България са около 400 000 000 евро. Считам обаче, че тези инвестиции не са достатъчни – каза още Етиен дьо Понсен.

Днес е вторият ден от посещението на френския посланик Етиен дьо Понсен и евродепутата Метин Казак в Шумен. Поводът за визитата е Денят на Европа, който се отбелязва на 9 май. Днес г-н дьо Понсен ще изнесе лекции пред студенти от ШУ и ученици, изучаващи френски език, в ГПЧЕ „Никола Й. Вапцаров”.