Онкоцентърът в Шумен отчете печалба от 2 милиона лева
Онкоцентърът в Шумен отчете печалба от 2 милиона лева / netinfo

Приходите на Комплексния онкологичен център в Шумен през 2014 г. са надвишили разходите с 2 милиона. Според анализа приходите на центъра за годината са в размер на 3 713 291 лева, докато разходите са 1 728 485 лева.

По думите на управителя на центъра д-р Сотир Караниколов приходите през последната година наистина са нараснали много осезаемо. „Направената през 2010 г. инвестиция от 1 300 000 лева започна да се възвръща. След като завършихме сградата през миналата година всичко беше в посока овладяване на технологията и реализирането й в практиката', обясни пред Дарик д-р Сотир Караниколов.

По думите му нарастването на общите приходи през 2014 г. се дължи както на по-високата стойност на клиничните пътеки, така и на максималната мобилизация на екипа.

Той коментира още, че центърът привлича все повече млади специалисти. „Те са силно мотивирани от условията и нивото на работа", обясни той и допълни, че онкологичният център в Шумен се е превърнал в модел на всички останали в страната.

„Перспективата за залагане на трети линеен ускорител от по-висок клас вече превръща центъра в най-модерната налична технология от този тип", каза д-р Караниколов.

Д-р Сотир Караниколов обясни още, че центърът е посещаван от пациенти от цялата страна с „абсолютното доверие, че ще бъде направено нещо на необходимото ниво".

Още през първата година на експлоатация на линейните ускорители високотехнологичното лъчелечение стана рутинна практика в клиниката, като броят на лечебните курсове, а именно 403, надхвърля два пъти общия брой на случаите за цялата страна до момента.