Омуртаг отбеляза годишнина от Освобождението на града
Омуртаг отбеляза годишнина от Освобождението на града / Борислав Курдов

Сто тридесет и осмата годишнина от Освобождението на града бе отбелязан днес в Омуртаг. Денят започна с панихида отслужена в църковния храм „Св. Димитър" от енорийския свещеник Красимир Андонов. След литургията присъстващите се отправиха към паметната плоча в градския парк, където преди години са погребани руските войни, починали в лазарет край град Омуртаг.

Пред насъбралите се директорът на местния исторически музей Мирослав Тошев припомни историческите събития от далечната 1878 г., когато в хода Руско-турската освободителна война градът е бил опожарен, а в последствие спасен с настъплението на Единадесета пехотна дивизия под командването на генерал Казимир Ернрот.

На плочата бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към саможертвата и подвига на воините освободители.

Част от проявите по повод Денят на Освобождението на Омуртаг бе и традиционният турнир по шах, който ежегодно се организира на 27 януари. И през тази година турнирът се проведе в гимназия „Симеон Велчев". Участие взеха ученици от 5 до 12 клас. На класиралите се на първо, второ и трето място бяха раздадени предметни награди, осигурени от общинска администрация.