Омуртаг отбеляза годишнина от Освобождението
Омуртаг отбеляза годишнина от Освобождението / Пресцентър община Омуртаг

Сто тридесет и седмата годишнина от Освобождението на града отбелязаха днес в Омуртаг. Денят започна с панихида отслужена в църковния храм „Св.Димитър". Проявите продължиха на паметната плоча в местността „Парка", където преди 137 години са били погребани руските воини, починали в лазарет край град Омуртаг.
Преди това директорът на Историческия музей Мирослав Тошев припомни историческите събития от далечната 1878 г., когато в хода Руско-турската освободителна война градът е бил превърнат в огромен склад за продоволствия, оръжие, мунициии от турската армия, а в последствие е бил опожарен. По думите на г-н Тошев, трагичните събития са намерили своя край с настъплението на 11-та пехотна дивизия, ръководена от ген. Казимир Ернрот, който, осведомен за тежкото положение на населението в Осман пазар, влиза във все още горящият град и го спасява от тотално унищожение.
По повод Освобождението на града, в Омуртаг бе организиран и шахматен турнир. В организираната от местната администрация надпревара взеха участие 23 ученика. Кметът на община Омуртаг Неждет Шабан лично награди най-малкия призьор в турнира - третокласникът Гюрай Ереджебов, който е ученик в ОУ „Д-р Петър Берон" с. Плъстина.
Победител при момчетата е Айхан Юсуфов от гимназия „Симеон Велчев" гр.Омуртаг, а при момичетата Севим Бюлентова, възпитаничка на същото учебно заведение.
Кметът на община Омуртаг Неждет Шабан лично награди най-малкия призьор в шахматния турнир. Това е третокласникът Гюрай Ереджебов, който е ученик в ОУ „Д-р Петър Берон" с. Плъстина. Той се класира на трето място в проведения ученически турнир.
Празникът приключи с поднасяне венци и цветя на паметната плоча.

Омуртаг отбеляза годишнина от Освобождението
netinfo