Обвиняем се отказа от защитника си, делото бе отложено
Обвиняем се отказа от защитника си, делото бе отложено / Дарик Шумен

Шуменският окръжен съд отложи за средата на февруари делото срещу 24-годишния Илихан Исмаилов от село Каменяк, който е обвинен в причиняването на средна телесна повреда на свой съселянин, който по-късно е починал от раните си. Инцидентът е станал на 31 май миналата година в същото село. Пред магазин в селото група мъже играели карти. Исмаилов отишъл при тях с личния си автомобил, поискал от собственика на магазина да му продаде алкохол, но той отказал, защото видял, че Илихан вече бил пиян. Тръгвайки си от там с  колата си младият мъж блъснал 52-годишния Джумасин Али, който седял до дърво, близо до останалите мъже от компанията. Пострадалият е бил настанен в болница с гръдна травма, но по-късно починал. Отчетеното количество алкохол в кръвта на подсъдимия е било 1.29 промила.

По-рано днес в съдебната зала родителите на загиналия не пожелаха да са страна по делото и заявиха, че ще заведат друго. Наложи се обаче да бъде потърсена помощта на преводач, тъй като близките на Джумаил трудно говорят и разбират български език.

Защитата и обвинението предложиха да бъде сключено съдебно споразумение за условна присъда от две години. Съдия Свилен Станчев отхвърли предложението и заяви, че съдът ще приеме такова, ако то предвижда две години ефективно лишаване от свобода. Страните по делото обаче не се съглaсиха с това условие.

До отлагане на делото се стигна, тъй като подсъдимият се отказа от защитника си, адвокат Стефка Стойчева и поиска съдът да я освободи. Исмаилов не се аргументира защо прави това искане и заяви ще си потърси друг защитник. Ако на следващото съдебно заседание той се яви без адвокат, ход на делото ще бъде даден - категоричен бе Свилен Станчев.