Общината спечели социален проект
Общината спечели социален проект / Дарик-Шумен

Община Шумен ще реализира проект „Шанс за по-достоен живот", спечелен и финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". Стойността му е 243 909 лв., като предоставената безвъзмездна помощ е 100%.

Проектът на община Шумен е класиран на първо място с 91 точки от възможни 100 точки. По него се предвижда разширяване на домашния социален патронаж в Шумен, чрез създаване на звено за услуги в домашна среда, обясни зам.-кметът по здравеопазване и социална политика Седат Кадир.

Ще бъдат назначени 35 домашни санитари, които ще обслужват почасово 175 потребители от цялата община, както и двама социални асистента, които ще обслужват 4 деца. Заетите ще получават възнаграждение от 370 лв.

„Почасовите услуги, които потребителите ще получават се заплащат, те са диференцирани според доходите на лицата, като варират от 0,17 до 0, 45 лв. на час", обясни Стефан Живков, който е част от екипа разработвал проекта.

Предстои сключването на договора между община Шумен и Агенцията за социално подпомагане, което вероятно ще се случи в края на годината. „Проектът ще стартира не по-рано от април догодина, социалните услуги ще се предоставят за срок от 1 година", обясни зам.-кметът по здравеопазване и социално политика Седат Кадир.