Община Търговище преобразува БКС в предприятие и подобрява чистотата
Община Търговище преобразува БКС в предприятие и подобрява чистотата / Пресцентър на общинска администрация - Търговище

„Община Търговище ще преобразува фирмата си „БКС - Търговище" в общинско предприятие, за да реши генерално проблема със сметосъбирането, дейностите по регионалното депо за битови отпадъци и снегопочистването. Новото предприятие ще продължи всички досегашни дейности, изпълнявани от общинското дружество. Ще се запазят работните места и възнагражденията". Това обявиха на пресконференция днес кметът на Търговище д-р Дарин Димитров и секретарят на Общината Христалина Халачева.
До решението за преобразуването на фирмата се стигна след извънредната ситуация с блокиране на процедурата за възлагане на обществената поръчка за дейностите по чистотата и снегопочистването. В последния възможен момент, на 26.07.2016г., тя е обжалвана в Комисията за защита на конкуренцията, съобщи г-жа Халачева. До момента няма произнасяне от тяхна страна, а договорът с БКС за дейностите по сметосъбирането изтича на 5.09.2016г. По тази причина Общинският съвет гласува предложението на кмета д-р Дарин Димитров фирмата да продължи да изпълнява дейностите и след срока на договора до определянето на нов изпълнител.
„Наложи се в изключително кратки срокове да вземем бързи и адекватни мерки, за да не допуснем застрашаване на обществения интерес, криза с отпадъците, рискове за здравето на населението и сериозни екологични проблеми с депото", каза кметът. Той уточни, че дългосрочната мярка е създаване на Общинско предприятие „БКС - Търговище", което ще бъде на директно подчинение на Общината. Това ще подобри чистотата на населените места, ще засили контрола върху поддържането на хигиената и снегопочистването. Паралелно се очаква спадане на разходите за тези дейности с 15-20%, тъй като те вече ще бъдат собствена дейност и няма да се облагат с ДДС.
„Решението за създаване на предприятието и избягване на нови рискове взехме след консултации между политическите сили, разговори с Агенцията за обществени поръчки и проучване опита на други Общини. Искам да уверя работниците на БКС, че запазват работата и заплатите си", съобщи д-р Димитров.
Управителят на БКС Галин Дачев, който ще бъде директор на новото предприятие, подкрепи позицията на общинското ръководство и заяви, че в създалата се ситуация това е единственото възможно решение.
Екологът от Община Търговище Христина Младенова запозна журналистите с рисковете, които заплашват населението при липса на фирма, която да събира сметта и най-вече с проблемите с регионалното депо. Тя уточни, че Общината вероятно ще понесе санкции заради невъзможността да проведе процедура за избор на изпълнител, но те са относително ниски в сравнение с тежките глоби, които се налагат при несъбиране на отпадъците, допуснато замърсяване на околната среда и други. Някои от санкциите стигат до 500 000 лв. и с действията си в момента Общината прави всичко възможно да избегне подобни тежки глоби.
„Най-сериозно е положението с депото, на което, ако няма оператор, може да се стигне до запалване на биогаза, който се отделя при гниенето на отпадъците. Тлеенето продължава със седмици и месеци, с отделяне на отровни вещества. Има опасност и от замърсяване с водите, които се отделят при гниенето. Те се събират в шахти, които непрекъснато се контролират и при липса на оператор може да се стигне до изтичането им в дерето и замърсяване на околната среда", каза Младенова.
Мотивите за преобразуването на БКС в предприятие и правилник за дейността му ще бъдат публикувани на сайта на Община Търговище на 2.09.2016г. На 20.09.2016г. ще се свика извънредна сесия за създаването на собственото предприятие.