Паметник "Създатели на българската държава"  на 35 години (СНИМКИ/ВИДЕО)
Паметник "Създатели на българската държава" на 35 години (СНИМКИ/ВИДЕО) / netinfo
Община Шумен търси съдействие от Министерството на културата за осигуряване на средства за неотложни спасителни действия по укрепване на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ в Шумен.

Въпросът беше поставен на среща с със заместник-министъра на културата проф. Боряна Христова днес във Велики Преслав. Комплексът притежава акт за Държавна собственост № 6208/ 26.11.1990 г., но е предоставен за стопанисване на ОбНС Шумен.

Паметник "Създатели на българската държава" - на 35 години (СНИМКИ/ВИДЕО)

За съжаление обаче годините дават своето отражение и паметникът се руши, обясни пред проф. Христова директорът на ОП „Туризъм, публични дейности и атракции“ Ваня Стоянова. Продължава отлепването на мозаечните пана и все по-сериозна е опасността от нарушаване на целостта и на скулптурните фигури.

Ще предлагат виртуален тур из комплекс Създатели на българската държава"
netinfo


В писмо от първи март тази година до Министерството на културата общинската администрация припомня, че през 1992 година е укрепено дясното копито на коня на една от скулптурните композиции със средства на общината, а през 2006-та е подменено лявото копито отново със средства на община Шумен. Срокът на годност на извършените възстановителни работи обаче изтече през 2016 година и трябва да се предприемат спешни реставрационни и ремонтни дейности. Необходимият финансов ресурс от 860 хил. лева обаче е непосилен за бюджета на общината. Поради тази причина задължително трябва да се реши и въпросът със статута на паметника. Предложението на община Шумен е той бъде обявен за обект със световно или национално значение, защото тогава може да се кандидатства с готови проектни предложения за европейско финансиране.

Паметник "Създатели на българската държава"  на 35 години (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo



Многократно във времето са изпращани сигнали с молба за помощ към Министерството на културата, за да бъдат извършени необходимите укрепителни действия, с цел да се избегне разрухата в комплекса. От протоколи на заседания на Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства към министерството е видно, че са правени усилия да бъдат осигурени средства от държавния бюджет за опазване на обекта, които обаче са останали без резултат, за съжаление. Последното писмо, депозирано пред Министерство на културата е с вх. № 08-00-200/ 01.03.2017 г. 
Мемориалният комплекс „Създатели на българската държава“ е един от 100-те национални туристически обекта, който България би загубила, ако не се предприемат мащабни и неотложни ремонтни, възстановителни и реставрационни дейности. Проф. Боряна Христова пое ангажимент лично да постави въпроса за разглеждане в министерството и да съдейства за неговото разрешаване.