Община Шумен поема управлението на депото за отпадъци, търси две фирми за сметоизвозване
Община Шумен поема управлението на депото за отпадъци, търси две фирми за сметоизвозване / снимки: Дарик-Шумен

Община Шумен ще поеме управлението на депото за битови отпадъци до кв. „Дивдядово" след изтичане на концесионния договор с „Титан БКС" на 23 юли. Това обяви кметът на Шумен Любомир Христов. При изтичане на договора „Титан БСК" няма да изпълнява и дейността по сметоизвозване. По думите на кмета, в момента администрацията подготвя и процедури за две обществени поръчки, с предмет на дейност - сметосъбиране за града.

Идеята на кметския екип е Шумен да бъде разделен на две зони - северна и южна, които да бъдат обслужвани отделно от различни фирми. Срокът на договорите ще бъде за 1 година. Очаква се тези поръчки да бъдат обявени съвсем скоро, може би още през следващата дейност.

Общината ще осъществи и други обществени поръчки за закупуване на техника и обезпечаване на материалната база за новосъздаденото предприятие „Чистота", което да поеме сметосъбирането, но поетапно, най-вероятно първоначално само за една от зоните в града. Средствата нужни за това, 1,5 млн. лв., вече са осигурени от отчисленията на Община Шумен от Сдружението за управление на отпадъци.

Община Шумен поема управлението на депото за отпадъци търси две фирми за сметоизвозване
netinfo

Любомир Христов допълни, че ако обществените поръчки за избор на фирми за сметосъбиране се забавят, най-вероятно „Титан БКС" ще продължи да изпълнява тази дейност, докато това стане факт. В момента се водят разговори за това. „Ако не стигнем до разбирателство с „Титан БКС" има интерес за това и от други фирми, които ще поемат още на следващия ден дейността, няма да оставим града непочистен", каза още градоначалникът. Той изрази увереност, че няма да се стигне до проблеми по изпълнение на сметосъбирането и управлението на регионалното депо.

Градоначалникът поясни още, че базата на новото общинско предприятие „Чистота", за чийто ръководител бе избрана инж. Кръстинка Радушева ще бъде обособена на територията на бившата дивизия