Обраха възрастна жена, полицията съветва да бъдем внимателни
Обраха възрастна жена, полицията съветва да бъдем внимателни / netinfo

170 лева са били откраднати от дома на 75-годишна жена от село Тръница, съобщават от полицията в Шумен. Пред служителите на реда жената обяснила, че била посетена от две непознати жени, които я попитали дали продава селскостопанска продукция. По време на разговора двете непознати успели да отвлекат вниманието на възрастната жена и откраднали портмонето й, в което се намирали парите. Жената обяснила, че обирджийките се качили в чакащ ги на близо микробус. По случая работи РУ на Нови пазар.

 

Във връзка с тази кражба от ОД на МВР – Шумен съветват гражданите да бъдат внимателни, когато дома им бъде посетен от непознати, които се представят за купувачи на мед, ракия, на селскостопанска продукция или животни. Понякога покупките се заплащат с фалшиви банкноти. Понякога заплащат покупката с фалшиви банкноти. Друг път отвличат вниманието на домакина като искат да им обмени валута, развали едра банкнота, проверяват заедно дали е фалшива или просто имитират прилошаване и молят за чаша вода. Докато потърпевшият се занимава с един от "гостите", другият краде скътаните в шкафа или под дюшека пари.

 

Други се възползват от обичта към близките ни. Подбират къщи на самотноживеещи хора. По некролога на вратата се ориентират към хора, които са преживели загуба на близък човек. Влизат в дома му под различен предлог – да помолят за чаша вода, да купят животно, да попитат за пътя.... Провеждат разговор с домакина, като му демонстрират симпатия и съчувствие. Заявяват му, че имат ясновидска дарба и че виждат как в този дом има магия – един човек си е отишъл, но и друга смърт се очаква на млад човек... Но разбира се, гостът може да предотврати това, като развали магията. За целта домакинът трябва да донесе всички пари в къщата. Ясновидката или ясновидецът взимат парите, огъват ги или ги зашиват в нещо и след няколко "магически" ритуала подават пакета на жертвата с уговорката да не го отваря поне 24 часа. Ден по-късно домакинът установява, че парите в пакета са се превърнали в нарязани вестници.