/ Борислав Курдов
Губернаторът подари по цвете на всички жени
Областният управител на Търговище Митко Стайков инициира среща с приемни родители от региона. В емоционална, приятелска обстановка Стайков, кметът Дарин Димитров и представители на ангажирани с приемната грижа институции се срещнаха с около 50 от жените в областта, решили да приемат в семействата си деца в риск. Срещата бе организирана като своеобразен поздрав, по повод Международния ден на жената - 8 март.

Областният в Търговище с уважение към приемната грижа
Борислав Курдов

Вече 11 години в Търговищка област се работи по проекти, свързани с осигуряване на приемна грижа за деца в нужда. Към момента 86 семейства в областта - в общините Търговище, Попово и Антоново, са квалифицирани и могат да приемат в домовете си деца, за които в биологичните им семейства не се осигуряват подобаващи условия за живот и развитие.

В присъствието на Цветан Цветанов - в Търговище бе открит обновеният тренировъчен комплекс

Пред присъстващите актуални статистически данни изнесе началникът на Областния екип по приемна грижа Валя Александрова. Тя припомни, че Търговищка област бе сред първите в страната, в които започнаха да се полагат приемни грижи, при това за много деца.

Днес техният брой е по-малко, а в 36 от семействата няма настанени малчугани. В останалите 50 от семействата пък обгрижват общо 59 деца, като в семейството на Дияна и Стефан Стойкови се грижат едновременно за три приемни деца. В 7 от приемните семейства са настанени по две деца.

През 2018 г. от приемни семейства в региона са излезли 26 деца, по-голямата част от които са били осиновени, предимно в чужбина. Едва пет от осиновените са останали в България, другите са намерили своето ново семейство в чужбина.

По думите на Александрова, през миналата година само 10 деца са били настанени в приемни семейства, което навярно е добрият знак, че намаляват децата в риск в биологичните им семейства. За мисията да си приемен родител, за чувствата и вълненията си говориха две от жените, които вече дълги години приемат в домовете и сърцата си чужди деца, които отглеждат като свои. А малкият Исус просълзи присъстващите след като рецитира любим стих за майката.

Областният в Търговище с уважение към приемната грижа
Борислав Курдов

Тези деца израстват във вашите семейства като повече българи, като повече граждани на света, отколкото ако бяха останали при биологичните си родители. Затова днес ви благодаря и ви пожелавам здраве, за да можете да продължите със сили и любов да дарявате тези невръстни деца, каза кметът Димитров.

От своя страна областният управител заяви, че „всички вие сте хора с големи сърца, пред които ние като управници трябва да се преклоним. Държавата ни няма как да се развива без наличието на деца, които знаят, могат и които имат път в живота. А вие сте точно тези хора, тази част от обществото ни, които полагате първите стъпки, за да вървят те напред”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.