Областната управа в Търговище за втори път против проучване за газови находища
Областната управа в Търговище за втори път против проучване за газови находища / Борислав Курдов, архив

Повторно отрицателно становище на проект на Решение на Министерския съвет за откриване на производство за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок 6 Омуртаг" даде Областната управа в Търговище. През август миналата година администрацията вече се произнесе против откриване на такова производство, но в края на декември отново им е бил спуснат Проект за Решение.
„Блок 6 Омуртаг" включва 2/3 от територията на област Търговище и малки части от областите: Велико Търново, Шумен, Разград и Сливен. Общата площ, предвидена за проучване, е 2 828 кв.км.
Повторното отрицателно становище е изпратено до главния секретар на Министерството на икономиката и енергетиката Владимир Туджаров.
Областната управа в Търговище посочва мотивите за отказ, изтъкнати и през миналата годината. Те са, че производството за издаване на разрешение за търсене на подземните богатства е стартирало преди повече от 2 год. За този период са извършени редица законодателни промени в тази сфера и действа мораториум за проучване и добив на шистов газ.
Отказът е съобразен и с негативното настроение на обществеността в Североизточна България към проучвателни дейности по метода на хидравличното разбиване.
Зам. областният управител Румен Такоров изтъкна, че позицията на Областната управа в Търговище не спира производството за издаване на разрешение, но изразява становището й, което цели максимална защита интересите на държавата и населението. Областната управа смята, че е нужна подробна информация за проучването, която да гарантира прозрачност на действията, защита на природната среда и сигурността на гражданите, както и финансово обосноваване интереса на държавата.