Няма проблем с местата в детските градини в община Шумен
Няма проблем с местата в детските градини в община Шумен / netinfo
Проблем с недостиг на места в детските градини в община Шумен през тази година няма да има – това заяви по време на пресконференция днес директора на Дирекция ”Просвета, култура и младежки дейности” в община Шумен Найден Косев.

Децата, родени през 2005 година, които ще постъпват в детските заведения през тази година са общо 895. До момента са подадени 684 молби за прием в детските градини. Капацитета на тези заведения в общината е около 600 места, останалите 80 могат да бъдат компенсирани чрез натоварване на групите, каза Косев. Обикновено обаче, някои от родителите подават молби в повече от две детски градини, подчерта той. По думите му, през тази година, детските градини ще могат да поемат всички желаещи деца. След най-малко три години обаче, ще възникне проблем с капацитетните възможности на заведенията в общината.

По отношение на приема на първокласници през тази година, Косев заяви, че навършилите необходимата възраст за постъпване в училище, които са родени в община Шумен, са 837. В момента на територията на нашата община обаче са 738, което се дължи най-вече на миграционните процеси. През миналата година в първи клас са постъпили около 800 деца, което означава, че през тази година първокласниците ще са с около 60 по-малко.