Неспокойно премина редовната сесия на Общински съвет – Търговище днес
Неспокойно премина редовната сесия на Общински съвет – Търговище днес / netinfo
Както вече ви информирахме, общинската сесия в Търговище започна с декларация от името на ДПС, в която се казваше, че ако написаното в две печатни издания за педофилски наклонности на бащата на зам.кмета от “Атака” Йовчо Йовчев се докаже, движението ще пледира за оставката му. Йовчев отговори, че всичко това е плод на подета срещу него кампания, тъй като назначаването му е засегнало интересите на ДПС и той ще предприеме нужните законови мерки.

Като първа точка на сесията бе разгледана Програмата за управление на кмета на община Търговище за периода 2007 – 2011 г., съставена на основание чл. 44 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Тя носи мото:”Търговище – това са хората” и представя политиката и стила на управление, които ще се следват през предстоящите няколко години. Три са основните приоритети на програмата – инвестиции в хората, в икономиката и инфраструктурата и в съхраняването на духовността. Подробно са представени мерките за повишаване сигурността на гражданите, за подобряване статуса на социално-слабите и политиката спрямо възрастните хора.

Предложеният от администрацията План за защита при бедствия на община Търговище също бе одобрен без възражения, тъй като точно отразява спецификата на региона.

Бяха разгледани и приети отчетите и балансите на търговските дружества със 100% общинско участие. Правилата за определяне възнагражденията на ръководните им органи ще бъдат обсъждани на следващо заседание на местния парламент.

Одобрена бе и нова Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. Гласувано бе и откриването на “Дневен център за възрастни хора” и “Дневен център за възрастни хора с увреждания” в ремонтирания източен корпус на сградата на детска ясла №5. Общият капацитет на двете звена ще бъде 54 души, те ще бъдат обслужвани от 13 човека персонал.

Отхвърлени бяха докладните за приемане на актуализирана Наредба за базисните цени при отдаване под наем на общинско имущество и за извършване на промени в Наредбата за условията и реда за настаняване под наем и продажба на общински имоти. Отхвърлени бяха и две конкретни предложения за учредяване на възмездно право на строеж чрез конкурс за строителство на жилищни сгради срещу получаване на готови жилища.

Патриотичен клуб “Възраждане – Търговище” не получи исканата сграда за безвъзмездно ползване за извършване на патриотична и агитационно-нагледна дейност. Подобно бе и искането на Клуба на НСО за безвъзмездно ползване на сграда на ул. Любен Каравелов, но докладната бе оттеглена от вносителите още в началото на сесията.

В края на заседанието председателят на групата съветници от БСП – Диян Дечев излезе с декларация, в която направи анализ, отчитайки че много от съветниците са гласували против собствените си предложения. “Не сме съгласни исканията за персонални промени в общинската администрация да бъдат залог за развитието на Търговище.”- каза още той.