Над 650 шуменци минали преглед по проекта Спри и се прегледай
Над 650 шуменци минали преглед по проекта Спри и се прегледай / Дарик-Шумен, архив
Над 650 шуменци минали преглед по проекта "Спри и се прегледай"
66520
Над 650 шуменци минали преглед по проекта "Спри и се прегледай"
  • Над 650 шуменци минали преглед по проекта "Спри и се прегледай"

654 са прегледаните до момента в Комплексния онкологичен център в Шумен по проекта за ранна диагностика на онкологични заболявания„Спри и се прегледай". Безплатните прегледи стартираха през месец юни, тогава са прегледани 175 души, през месец юли 113, а през месец август 233", заяви д-р Евгения Буклова от Регионалната здравна инспекция, която е регионален координатор по проекта. По думите и, до момента за месец септември са планирани прегледи на 133-ма души. В Шумен те се извършват в Комплексния онкологичен център, такива се правят и в болницата във Велики Преслав. Д-р Буклова уточни, че от прегледаните има случаи, при които е открит проблем.

Целта на този проект е да се повиши здравната култура на населението. „Нека се погрижим повече за здравето си за да не лекуваме болестта, а да се предпазим от нея", каза д-р Буклова.

До края на годината по проекта в цялата страна ще бъдат изпратени 400 000 покани за безплатни скринингови прегледи на хора, които попадат в рисковите възрастови групи (25-60 г. за рак на маточната шийка, 50-69 г. за рак на гърдата и над 50 г. за рак на дебелото и правото черво). Поканите се разпращат на случаен принцип, а прегледите са безплатни, както и изследванията към тях. Проектът „Спри и се прегледай" цели въвеждане на модел за ранна диагностика на онкологични заболявания и по-специално рак на маточната шийка, рак на гърдата и рак на дебелото и правото черво. Ранното откриване позволява по-лесно справяне с проблема и подобряване качеството на живот.


Специален автобус обикаля страната, за да разяснява целите и ползите от здравния проект, днес той беше и в Шумен. На срещите се правят презентации, излъчват се видеоклипове и образователен филм. Хората задават въпроси към специалисти в областта на скрининга и получават информационни материали, тениски и шапки.

Чуйте още от д-р Буклова в прикачения звуков файл