На кръгла маса нищят проблемите на сексуалната злоупотреба с деца
На кръгла маса нищят проблемите на сексуалната злоупотреба с деца / Даниела Ковачева

Община Шумен, съвместно с Института за социални дейности и практики организира кръгла маса по проблемите за сексуалната злоупотреба с деца . Тя ще се проведе на 21 март от 13 часа в Регионална библиотека „Ст. Члингиров“ в Шумен.

Поканени за участие са детски учители, психолози, директори на социални институции, Отдел „Закрила на детето“, Съд, Прокуратура и др.

„Целта е да работим по превенция и нито едно дете да не бъде засегнато“, заяви Венета Господинова директор на Комплекса за социални услуги в Шумен. Ще бъдат разпространени наръчнии в помощ на родители, професионалисти и социални работници, относно сексуалната злоупотреба. „Това е нещо, което децата трудно разкриват, целта е да говорим свободно с тях, да могат и родителите и специалистите да рзпознават белезите“, допълни Господинова.

Тя добави, че е проведена анкета относно сексуалната злоупотреба сред три групи- преподаватели, родители и деца. Проучването сочи, че най-потърпевши са децата между 12 и 16 години. 50% от родителите пък споделили, че говорят с децата си по тази тема, а за останалите е тудно да проведат разговор по въпроса с децата си.

Господинова припомни, че през 2009 г. В Шумен беше разкрито специализирано помещение за изслушване на деца, което беше второ в страната. „Има какво да споделим на тази кръгла маса“, добави тя.