На 4 декември светва празничната украса на Шумен
На 4 декември светва празничната украса на Шумен / снимки: Oбщина Шумен

Празничното осветление в Шумен ще светне на 4 декември в 17:30 ч. През тази година ще има четири елемента в украсата, съобщиха на пресконференция днес зам.-кметовете инж. Иван Йонков и Живка Тонева и ст. експерт „Електроизграждане" в общината инж. Николай Димов. Стойността на коледната украса тази година е на половина от тази през миналата, когато бяха изразходвани около 100 000 лв. „Говорим за обща цена от 48 000 лв. без ДДС, 14 800 лв., от които за монтаж", подчерта зам.-кметът.

По думите на инж. Йонков, ще се използва миналогодишното осветление, както и наличното от предходни години. „По идея на кметът Красимир Костов ще предложим на шуменския бизнес да се включи в украсата на града", каза още той. Ще бъде обявен и конкурс за най-красиво украсена обществена сграда. Какви ще са критериите и как ще се оценяват участниците ще стане ясно през следващата седмица. „Има осигурен награден фонд на обща стойност 3 000 лв.", обясни Тонева.

На 4 декември светва празничната украса на Шумен
netinfo

Инж. Николай Димов обясни, че украса ще бъде поставена в парк „Кьошкове", където ще бъде осветен ремонтирания фонтан и декоративната бронзова мечка на входа, в парк „Студентски" ще бъде поставена светлинна коледна елха, в централната градска част, на места в кварталите и по основните булеварди на Шумен ще има различни светлинни елементи. При проявена инициатива от страна на бизнеса светлинна украса ще се постави и на входа към Шумен от към 5-ти километър, стана ясно още днес.

Монтажът на украсата ще започне през следващата седмица, като сега се подменят изгорелите и нефункциониращи осветителни тела от миналогодишната украса.