Младеж от Попово иска да се яви на 9 зрелостни изпита
Младеж от Попово иска да се яви на 9 зрелостни изпита / netinfo
Младеж от Попово е един от малцината в страната, решили да се явят на 7 допълнителни зрелостни изпита освен двата задължителни. Директорът на училището, в което се обучава и експертите от РИО-Търговище тълкуват това като форма на протест, тъй като явяването на 9 изпита се оказва физически непосилно.

В област Търговище подадените заявления за явяване на държавни зрелостни изпити са общо 1221, а зрелостниците са 1225. Четирима ученици – трима от Търговище и един от Попово нямат право да се явят на тази сесия. Задължителният зрелостен изпит е по български език. За втори задължителен в областта най- предпочитана е географията – 470 са подадените заявления. 205 младежи са избрали историята, а 154 биологията. Математика са избрали 138, физика и философия - 48. Най-слаб е интересът към немски и руски език, съответно с 5 и 4 желания. 15 младежи от областта са изявили желание да се явят на един допълнителен изпит.

Вече са определени залите, в които ще се провеждат матурите, каза Марко Марков – началник на РИО-Търговище. Гарантирана е пълна анонимност, за да може всички, които държат тези национални изпити да бъдат при еднакви условия.Учителите, които ще проверяват работите на учениците ще попълват декларации, че не са родители на зрелостници и не преподават частни уроци.