Министърът огледа строежа на къщите
Министърът огледа строежа на къщите / dariknews.bg

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, посети Хитрино и огледа как върви строежът на новите къщи. 

„Не трябва да остава горчивият вкус, че има субективно разпределение на средствата. Затова съм тук и ще разговарям с хората, за да чуя техните претенции, затова е Общественият съвет. Нито общината, сама по себе си, нито кметът, нито Общинският съвет, нито държавата би могла да удовлетвори в по-добра и обективна степен потребностите на хората от един Обществен съвет. Мисля че по най-добрия начин един подобен съвет може да отреагира и да задоволи нуждите на пострадалите", каза Нанков. 
 

Министърът огледа строежа на къщите
dariknews.bg

Той бе посрещнат от кмета Нуридин Исмаил, който му представи отчет за изразходваните средства. По думите на министъра той е бил уверен, че никой от пострадалите не е получил по-малко от това, което му се полага.

Само двама души нямат все още изграден дом - едната жена е при синовете си, а вторият - Николай Цачев в настанен в Кризисния център в Шумен, докато намерим място за него в старчески дом, каза кметът.

Министърът огледа строежа на къщите
dariknews.bg


Според министър Нанков държавата е направила за Хитрино повече от това, което е разписано в законите.

„Първата грижа и отговорност на държавата е публичната инфраструктура, а в Хитрино държавата осигури финансов ресурс не само за еднократни помощи, но и за въстановяване на щетите по частните собствености. Още в дните след трагедията, освен осигурявайки финасовия ресурс - 5 милиона лв, осигури кандидатстване по европейски фондове и Община Хитрино разработва проекти. Отделно държавата осигури възстановяване веднага на публичната инфраструктура - държавна собственост", посочи министър Николай Нанков.

Министърът огледа строежа на къщите
dariknews.bg


Десет къщи, които се строят безвъзмездно от Камарата на строителите в Хитрино, са построени и до дни ще могат да бъдат обитавани. Изграждането на една закъснява заради проблем със собствеността на имота.

От 13-те къщи, които ще се изграждат в населеното място със средства от държавата, от Социалния фонд, шест също са почти готови и са на етап груб строеж, а на три са изградени основите. Предстои строителството на останалите четири къщи, чието изграждане закъснява също заради проблем със собствеността на имотите, които са наследствени.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.







Бяхме адекватни, осигурихме 5 милиона лева и достъп до еврофондове. Ремонтирана е и публичната инфраструктура.