Маестро Камджалов обяви кастинг за нов музикален проект, представящ България
Маестро Камджалов обяви кастинг за нов музикален проект, представящ България / Пресцентър Община Търговище

Почетният гражданин на Търговище, световно известният млад диригент Йордан Камджалов, обяви кастинг за нов концептуален музикален проект. Прослушването е за певци, а кастингът ще се проведе на 29 и 30 август 2014 г. в Театрална работилница „СФУМАТО" в столицата
Проектът на Маестро Камджалов е насочен към създаването на смесен хор, където акцентът ще бъде поставен върху българското класическо, народно и духовно музикално наследство. Прослушването е отворено за всички. Търсят се хора, които "да горят" и да имат "колосален копнеж да дават и да споделят". Маестро Камджалов вярва, че „в България съществува огромен потенциал от възможности за развитие на хоровото изкуство, тъй като тук стъпваме на съществуващата от векове хорова традиция". Не случайно той е почетен председател на уникалния по своя характер международен фестивал на женските и девически хорове в родния си град Търговище.
Неспокойният творчески дух на Камджалов вече доведе до създаването на няколко хора в Германия и България, на камерен оркестър в Берлин, на фондация в София и чрез новия си проект продължава идеите си в тази насока на ново концептуално ниво.
Настоящият проект цели постигане на национална и международна висота на една музикална творческа лаборатория, която да се превърне в „голямо пеещо музикално семейство, където гласовете, мислите и чувствата да са в пълен резонанс". Както диригентът неведнъж е заявявал: "Аз не искам да правя музика, искам да създавам пространства. Искам да излезем от концертността и да намерим пътя към личното изживяване. Търся размиване на границата между изпълнители и слушатели в посока катарзис - идеали в изкуството, познати ни както от античния театър, така и от Р. Вагнер - продължител и радетел на идеята за "художественото произведение на бъдещето".