Липсата на квалифицирани кадри затруднява работата на шуменските бизнесмени
Липсата на квалифицирани кадри затруднява работата на шуменските бизнесмени / netinfo

Недостигът на работници и специалисти и степента на тяхната квалификация е особено сериозен проблем в промишлеността и строителството. Това сочи наблюдение сред сред фирми от сферата на промишлеността, строителството, търговията и услугите, проведено от Териториалното статистическо бюро в Шумен през месец август. Като значим този проблем определя всеки втори от анкетираните ръководители на промишлени предприятия и всеки пети извършващ строителна дейност. В област Шумен се наблюдават общо 102 фирми, допълват от статистическото бюро.

При проучването мениджъри на фирмите са отговаряли на въпроси, свързани с настоящото състояние на ръководената от тях дейност и очакванията им относно бъдещото й развитие. Близо 63% от анкетираните оценяват бизнес състоянието на предприятието си като задоволително, а всеки четвърти, като добро. Всеки осми е дал отговор „лошо”. Очакванията на шуменския бизнес за следващите няколко месеца са предимно позитивни. Не очакват промяна 46 % от анкетираните. Оптимистите, чиито нагласи са за бъдещо подобрение в дейността на предприятието им, са четири пъти повече от песимистите, очакващи влошаване.

На въпрос относно цените на предлаганите от тях продукция, стоки и услуги през следващите три месеца, близо 60 % от шуменските бизнесмени заявяват, че те ще останат без промяна, но 38 % имат намерение да ги повишат. Само двама от анкетираните (с търговска дейност) са заявили че ще намалят цените на стоките, които предлагат.

Сред факторите затрудняващи дейността на шуменските предприемачи, на челно място, с равен брой отговори са недостигът на квалифицирана работна ръка и недостатъчното търсене.