ШОС
ШОС / ШОС
1128 дела са постъпили в Окръжен съд Шумен през 2018г., от които 468 наказателни, 492 граждански, 167 търговски и 1  фирмено дело. Разгледаните дела са 1252. Това сочат данните от годишния отчет на съда. Приключените дела са 1063, а постановените съдебни актове са 1137, 1120 от които в едномесечен срок или 98.5%. По този начин съдът се нарежда на едно от челните места по резултати сред съдилищата от Апелативен район - Варна.

Тези данни бяха изнесени по вереме на годишното отчетно събрание Окръжен съд - Шумен и районните съдилища от Шуменски съдебен район.

 Гости на събранието бяха Ванухи Аракелян – Административен ръководител – Председател на Апелативен съд Варна, Анета Братанова – заместник административен ръководител и ръководител на търговско отделение при Апелативен съд -Варна, Росица Цветкова – административен ръководител – Председател на Административен съд – Шумен, Маргарита Георгиева – Окръжен прокурор и Административен ръководител  на Окръжна прокуратура - Шумен,  ст. комисар Ялчън Расим - директор на ОД на МВР - Шумен, Константин Стоянов – и.д. директор на ТДНС - Шумен, административните ръководители – Председателите на районните съдилища в гр.Шумен, гр.Нови пазар и гр.Велики Преслав.

Шуменски районен съд е работил в състав от 16 съдии, при щат 17.  За изминалата година в съда са постъпили 7115 дела, разгледани са 7574 дела /вкл. останали неприключени от предходен период/, а приключените дела са 6972. Средномесечния брой дела, разгледани от съдия през 2018г. е в размер на 40,50 дела. Всеки съдия е свършил средно по 37,28 дела на месец.

Районен съд Нови пазар е работил в състав от 4 съдии. За изминалата година в съда са постъпили 2186 дела, разгледани са 2364 дела, а приключените дела са 2177. Средномесечния брой дела, разгледани от съдия през 2018г. е в размер на 49,25 дела. Всеки съдия е свършил средно по 45,35 дела на месец.

Районен съд Велики Преслав е работил в състав от 2 съдии, при щат 3-ма магистрати. За изминалата година в съда са постъпили 1452 дела, разгледани са 1585 дела, а приключените дела са 1378. Средномесечния брой дела, разгледани от съдия през 2018г. е в размер на 64,69 дела. Всеки съдия е свършил средно по 56,24 дела на месец. Това е и най-натовареният съд в съдебния окръг.

Административният ръководител на Апелативен съд - Варна даде отлична оценка за работата на магистратите и съдебните служители в съдилищата от Шуменски съдебен район. Акцент в обръщението на Г-жа Аракелян към  магистратите бе не само високото качество на съдебните актове в срок, но и дейността на Окръжен съд – Шумен извън правораздавателната. Тя изрази възхищението си от социалната, превантивната и културната дейност на Окръжния съд, който по думите й е не само на първо място в Апелативен район – Варна / Североизточна България/, но и сред водещите в страната. Тя благодари на всички магистрати и служители от целия съдебен окръг за добрата работа, резултат от добрата екипност, организация и висока лична отговорност.
        
В края на отчетния доклад, представен пред всички магистрати от съдебен окръг  Шумен, Председателя на Окръжния съд София Радославова връчи грамоти на съдиите – лектори в Образователната програма. Отличия за укрепване публичния образ на съда получиха съдиите Нели Батанова, Светлин Стефанов, Димчо Луков и Свилен Станчев.

За изключителен принос като член на Национална съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела в Република България бе наградена и съдия Румяна Райкова.