Красимир Костов: Благодаря на всички шуменци, които застанаха до мен
Красимир Костов: Благодаря на всички шуменци, които застанаха до мен / снимки: Дарик-Шумен

Спечелилият кметския вот в Шумен още на първи тур Красимир Костов, издигнат от БСП, благодари на шуменци, че застанаха до него на вчерашните местни избори. „Благодаря им, за това, че повярваха не на обещанията, а на проектите, които обсъждахме с тях", заяви Костов, получил 52,38% от вота на гласувалите в община Шумен. По думите му, резултатът му, както и този на листата за общински съветници /35,50%/ е много показателен. Той обясни, че подходът на БСП през последните 4 години е бил да създаде условия, да управлява заедно с шуменци. „Радвам се, че и днес преповтаряме лозунга „Продължаваме", но оценявам и как трудно бе постигнат този резултат - тази победа", подчерта Костов. Той допълни, че той и екипа му са били искрени и честни в желанието си да върнат властта към гражданите с грижа.

„Съчувствам и на не малкото шуменци, повече от 10 000, които през тази кампания бяха класирани в някакви списъци - забранителни", каза още Костов, допълвайки, че не може „полицейски списък" да е мерило в едни избори и то с цел да възпре желанието за вот. „Не може шуменец да живее 5 години в града си и да не може да гласува, това е абсурд", подчерта спечелилият втори кметски мандат.

Той критикува още организацията и провеждането на изборния ден вчера, визирайки бавната работа на комисиите. Костов призова ръководството на Общинската избирателна комисия да предостави забранителните списъци на предизборните щабове, за да може да се помогне на жителите на населените места, където ще има балотаж да могат да упражнят правото си на глас.

Красимир Костов: Благодаря на всички шуменци, които застанаха до мен
netinfo

„Имаме още много работа за втория тур но съм убеден, че ще се преборим за нашите кметове и нашата кандидат-президентска двойка", заяви Костов. Той прогнозира, че на балотажа в неделя, Калфин и Данаилов ще съберат същия резултат, с който той спечели местния вот.

Костов отказа още днес да обяви пълния екипа на заместник-кметовете, с който ще ръководи община Шумен и през новия мандат, като посочи само, че ще разчита отново на инж. Иван Йонков и Живка Тонева. Според резултатите от местните избори в общинския съвет в Шумен мандатите се разпределят по следния начин: 16 БСП, 16 ГЕРБ, 4 ДПС, 2 „Атака", 2 „Коалиция Демократи за Десетият град", 1 НДСВ. „Много от тези, които сега влизат в общинския съвет, по заявените от нас идеи за Шумен ги заявиха по начина, по който влизаха в нашия проект. Имено това ми дава основанието, че те ще ни дават мнозинството", коментира Костов състава на местния парламент и формирането на мнозинство.

Областният лидер на БСП-Шумен Димитър Дъбов заяви, че се надява кандидатите на партията да спечелят балотажите в общините където ще се състезават за кметския пост в неделя /Нови пазар - Васил Тонев, Капсичан - Николай Николов, Велики Преслав - Александър Горчев /. Дъбов заяви още, че в Смядово на втория тур БСП ще подкрепи Радостин Димитров от „Коалиция за развитие на община Смядово".

Вторият в листата за общински съветници в Шумен Иван Иванов също благодари за подкрепата на шуменци и заяви, че реално предизборната кампания на партията продължава. Той обясни, че социалистите ще положат всички сили кандидатите им за кметове в селата Дибич, Мадара, Ивански и Мараш да спечелят. Иванов допълни, че сериозно внимание ще се обърне и на президентските избори.