Комисията Кушлев конфискува имущество за над 3 млн. лв на мъж от Търговище
Комисията Кушлев конфискува имущество за над 3 млн. лв на мъж от Търговище / Sofia Photo Agency

Комисията Кушлев отнема в полза на държавата имущество на Мустафа Алиев от Търговище в размер на 3  433  974 лв. Това се съобщава в сайта на комисията. С решение на Търговищкия окръжен съд по заведено от комисията дело ще бъде отнето имуществото на Алиев. Това е най-големият спечелен от комисията иск до настоящия момент, пише още в сайта. 

Държавата ще конфискува кафе  - аператив в гр. Търговище, ветеринарна лечебница, жилищна сграда на 4 етажа, ½ идеални части от 3 апартамента в гр. Търговище, 2 гаража, лозе и пасище в с. Овчарово, 3 ниви, право на строеж за построяване на 4 броя сгради, 2 леки автомобила, автобус, товарен автомобил, ремарке, сумата от 7 547,9 лв.  - получена от продажбата на движимо и недвижимо имущество, сумата от  78  000 лв.  - стойността на дарение на лек автомобил модел " Мерцедес" , 500 дружествени дяла от капитала на  " Евроферм" ЕООД, 5 000 дружествени дяла от капитала на " Търговищка заложна къща" ЕООД, 170 дружествени дяла от капитала на " Екоелит" ООД, 170 дружествени дяла от капитала на " СМТ - Комерс" ООД.

Алиев ще трябва да заплати и сумата от 14  237,20 лв. 

Териториалната дирекция на комисията във Велико Търново е започнала проверка срещу Мустафа Алиев на 23 януари 2006г., след получено уведомление от Окръжна прокуратура - Търговище. В резултат на установените данни от направената проверка, през септември 2006г. е взето решение за образуване на производство за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност срещу Алиев.  Проверяваното лице е с влязла в сила присъда за извършено престъпление против финансовата, данъчната и осигурителната система.

През юни 2008 година комисията е внесла мотивиран иск в Търговищкия окръжен съд за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. Окръжната съдебна инстанция се е произнесла на 08 декември 2009г. в полза на комисията, решението е било потвърдено от Варненския апелативен съд и недопуснато за обжалване с определение на  ВКС.