Комбайн се запали в Търговищко, вземат се мерки за безопасна кампания
Комбайн се запали в Търговищко, вземат се мерки за безопасна кампания / netinfo

Зърнокомбайн "ДОН 1500" се запали, докато жънеше пшеница в Търговищко. Инцидентът стана днес след обяд в землището на търговищкото село Бряг. Нивата се обработва от кооперацията на селото. Пострадали хора няма.

Комбайнерът разказа, че както работил видял дим и машината потънала в пламъци.От кооперацията спазили изискванията на пожарната, на полето бил осигурен тракторист-пожарникар, който заорал около комбайна и не позволил огъня да се разрастне. До пристигането на пожарните коли са изгорели само няколко ара жито.

За осигуряване на безопасност по време на кампанията служителите на Областна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” са извършили съвместни проверки с органите на Комисията за техническа изправност на селскостопанската техникана всички селскостопански машини /зърнокомбайни, трактори, автомобили, сламопреси /, които ще участват в нея, информираха днес от там.

Всички жители на област Търговище трябва да знаят, че не трябва да палят на открито огън. Всички възрастни хора, в чиито домове има деца, както и самите деца, трябва добре да знаят, че не бива да се играе с огън и да се палят сухи треви на полето, в гората, край язовири и реки, информираха още от ОД "ПБЗН".

В област Търговище е издадена заповед на областния управител, която съдържа редица мерки, които трябва да предприемат както земеделските стопани, така и общините и кметствата, за да бъде опазена земеделската продукция. Тази заповед е изпратена до всички общини и кметства в област Търговище.