/ dariknews.bg
В Шумен се разработва програма за намаляване нивата на замърсителите и подобряване на качествата на въздуха. Според изготвен анализ през най-честите превишавания на нормата за замърсяване са през зимата.

В дни с опасно мръсен въздух: Без занятия извън училище

А основните причинители са автомобилният трафик, отоплението на твърдо гориво и индустриалните предприятия. Видео: Допустимата средногодишната концентрация на фини прахови частици е 45 микро грама на кубичен метър.

Професор Димитър Атанасов обясни, че се вижда тенденция към намаление на концентрациите, като ако забелязвате за 2017 година – среногодишната концентрация е 34 микрограма на кубичен метър.

Оказва се, че най-високи са превишенията в центъра
dariknews.bg


Все още броят дни през 2017 година са били 47 - тоест повече от 35, колкото е средното, допълни той. Според Ана Братоева, това е факторът, който допринася най-много за замърсяването с фини прахови частици.

Топлиш сервиза с гуми - до 50 000 лева глоба

И трябва да отчетем, че са изпълнени най-важните задачи – информационните кампании за стимулиране на нискоемисионни източници на отопление, но още по-важно е това, че се е увеличила газопроводната мрежа на града, обясни тя.

Оказва се, че най-високи са превишенията в центъра
dariknews.bg


Според експертите трябва да направено е да се търсят алтернативни решения за отопление - чрез ползване на газ или електричество. Зелена вълна на светофарите, оптимизирани маршрути на движение на градския транспорт, и обособяване на синя зона за паркиране и богата мрежа от велоалеи биха подобрили качеството на въздуха.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.