Кметът на Търговище обобщи последиците от зимната обстановка
Кметът на Търговище обобщи последиците от зимната обстановка / Диляна Стойчева
“На места в община Търговище снежната покривка достигна 1 метър, а преспите са по няколко метра” - каза на пресконференция преди час кметът д-р Красимир Мирев. Фирмата, осъществяваща поддържане на пътната мрежа извън града, неможе да се справи със ситуацията, налага се част от снегорините на БКС, обслужващи града, да се пренасочат по третокласната и четвъртокласната пътна мрежа, добави още той.

Към Буйново, Пресяк, Твърдинци, Макариополско пътят вече е отворен. Но до Горна Кабда, Божурка, Братово, Пайдушко снегорините все още немогат да пробият. До Драгановец също няма проходимост.

Ток няма само в Кралево, вода има във всички села. До няколко часа ще бъдат снабдени с хляб там, където още не са.

В Търговище основните пътни артерии са разчистени. Но снегът не спира, а в северната част на града има навявания и машините трябва да минават на час-два. Няма увеличение на травмите в Спешно отделение. Хората на хемодиализа от други населени места ще останат през нощта да нощуват в болницата.

“Фирмите почистват, но гражданите не” – каза още кметът Мирев – “Има проблеми с изоставени и паркирани коли, които пречат на снегорините.”

През нощта БКС ще продължи разчистването на снега, осигурени са допълнителни екипи, които да работят, аварии по машините засега няма.

“В момента осъществяваме нормална комуникация, обявяването на бедствено положение няма с нищо да ни облекчи. Тази нощ ще е критична, ако валежът продължи и утре, не гарантирам, че ще овладеем селата.”- добави д-р Мирев.